top of page

TUTUNUL: PERICOL LETAL

Ziua Națională fără Tutun la Liceul Tehnologic "Nicolae Titulescu" Medgidia

          A treia zi de joi a lunii noiembrie marchează, în fiecare an, Ziua Națională fără Tutun, prilej cu care celebrăm comportamentul sănătos, fără consum de tutun.

          Consumul de tutun este principala cauză de deces prevenibilă în lume și este, totodată, și cea mai importantă cauză de deces în Uniunea Europeană (aproximativ 700.000 de decese anual), fiind și unul dintre cei mai importanți factori de risc pentru sănătate care poate fi evitat.

          Joi, 16 noiembrie, 2023, a fost desfășurată activitatea „Tutunul: pericol letal”, la Liceul Tehnologic „Nicolae Titulescu” din Medgidia. Activitatea a fost coordonată de profesor consilier școlar Sandu Valentina și de profesor Untaru Elena. Aceasta din urmă, profesor de biologie, a prezentat o perspectivă științifică asupra efectelor nocive, ce presupune reacții în lanț, ale fumatului asupra sistemului complex care este corpul uman. Elevii clasei a X-a A liceu au fost deosebit de interesați de temă, astfel încât întreaga activitate s-a desfășurat sub forma unui Brainstorming, în care fiecare participant a venit cu soluții cât mai inedite despre posibilitatea renunțării la umat și, mai ales, depre prevenție.

          Consumul de tutun este principala cauză evitabilă a cancerului de plămân, riscul de cancer pulmonar fiind de 20-25 de ori mai mare la bărbații și femeile care fumează, în raport cu cei care nu fumează și este totodată factor de risc pentru alte trei grupe de boli netransmisibile: bolile cardiovasculare, diabetul și bolile respiratorii. Fumătorii au un risc de 2-4 ori mai mare decât nefumătorii de a dezvolta o boală cardiovasculară. De asemenea, fumatul dublează riscul de apariție a accidentului vascular cerebral.

          Riscul de deces și invaliditate din cauza consumului de tutun crește odată cu numărul de țigări fumate. Riscul de mortalitate și morbiditate în rândul fumătorilor din cauza bolilor legate de consumul de tutun, cum ar fi boala cardiacă ischemică, crește odată cu numărul de țigări fumate pe zi. De asemenea, fumul de țigară afectează sănătatea nefumătorilor, prin fumat pasiv.

          Acestea sunt o parte dintre riscurile fumatului, care au fost evidențiate la activitatea pentru care elevii au manifestat un interes sporit, în contextul promovării unui stil de viață sănătos.

bottom of page