top of page

CERCUL TOLERANȚEI: CELEBRÂND DIVERSITATEA

Ziua Internațională a Toleranței la Liceul Tehnologic "Nicolae Titulescu" Medgidia

 

          Ziua Internațională a Toleranței este o sărbătoare anuală declarată de Organizația Națiunilor Unite în 1995 pentru ca oamenii să conștientizeze pericolele intoleranței. Se sărbătorește pe 16 noiembrie.

          În 1995, când UNESCO a proclamat data de 16 noiembrie drept Ziua Internațională a Toleranței, au fost identificate nu mai puțin de 16 tratate, convenții, declarații și recomandări, toate legate de nevoia de toleranță. Fiecare dintre acestea este relevantă și astăzi și fiecare dintre ele trebuie respectată în totalitate.

         Ziua Internațională a Toleranței a fost aniversată la Liceul Tehnologic „Nicolae Titulescu” din Medgidia, printr-o serie de activități coordonate de profesor consilier școlar Sandu Valentina, profesor Nazare Violeta, profesor Seimeneanu Camelia, profesor Ivan Claudia și profesor Petrescu Codruța. Au fost implicați elevi de la clasele de liceu și de profesională.

          Elevii clasei a XII-a A au realizat un material documentat ppt despre efectele intoleranței asupra grupurilor și, separat, asupra indivizilor. Ulterior, au fost vizionate filmulețe despre necesitatean unui comportament tolerant într-o societate modernă, deschisă către acceptarea alterității și a diversității. Elevii au realizat materiale, desene, gravuri, stegulețe, fanioane, inspirate din tematica activității. Discuțiile despre importanța unui comportament tolerant, precum și subiectul limitei acesteia, au animat întregul demers. Prin urmare, au fost folosite strategi variate, adecvate înțelegerii toleranței ca atitudine de acceptare a diversității.

          Lumea în care trăim se confruntă cu războaie, terorism, crime împotriva umanității, epurare etnică, discriminarea minorităților și a imigranților și cu o multitudine de alte abuzuri împotriva ființelor umane. Globalizarea însăși, în timp ce unește popoarele lumii, poate să ducă și mai mare teamă și la interiorizare. Și o dată cu teribilele amenințări la adresa vieții și dezvoltării planetei crește și potențialul de tensiune ce duce la intoleranță. Acestea sunt amenințări ale societății actuale, care trebuie contracarate. O primă etapă în acest proces este conștientizarea pericolelor pe care le presupune o atitudine intolerantă, prin desfășurarea unor activități ca cea de astăzi. Elevii au înțeles că toleranța este cel mai puternic fundament pentru pace și reconciliere precum și un principiu de bază al democrației.

bottom of page