top of page

România, atât de aproape de sufletul nostru

1 Decembrie, Ziua Națională a României

 la Liceul Tehnologic ”Nicolae Titulescu” din Medgidia

 

          1 decembrie este Ziua Naţională a României şi are o însemnătate specială în societatea noastră. Această zi marchează un eveniment istoric foarte important: unirea Transilvaniei cu Regatul României, în anul 1918. În această zi, românii de pretutindeni sărbătoresc pe stradă, la paradele militare ori acasă, alături de cei dragi. Miercuri, 29 noiembrie 2023, am sărbătorit și noi, în avans, la Liceul Tehnologic „Nicolae Titulescu”, în Amfiteatrul care poartă numele patronului nostru spiritual. Evenimentul cu titlul „România, atât de aproape de sufletul nostru!” a luat forma unui spectacol cultural – artistic și a reprezentat un prilej pentru exprimarea mândriei de a fi parte a unei culturi milenare.

          Coordonatorii activități au fost doamna director, profesor Vasilescu Rodica, doamna profesor Barna Daniela, doamna profesor Țapu Marinela, domnul profesor doctor, preot Gheorghe Răzvan și domnul comandor de marină conferențiar doctor Golea Pompiliu, profesor asociat în cadrul liceului nostru.

          Invitați au fost colonel în retragere Remus Macovei, președinte al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” filiala Constanța, colonel în retragere Dan Nicolau, vicepreședinte al aceleiași asociații, colonel profesor universitar doctor în istorie Marin Voicu. Activitatea a beneficiat de contribuția artistică a ansamblurilor Pandelașul și Cătinașul din comuna Tortoman, al căror coordonator este doamna coregraf Niță Loredana. Aceste ansambluri au performat dansuri tradiționale.

          La activitate au participat elevii liceului, dar și preșcolarii de la structura arondată GPN nr 12.

          Pe fondul intonării Imnului Național, au intrat în amfiteatru elevi însoțiți de preșcolari, purtători ai drapelului național. De asemenea, au fost intonate marșul „Treceți batalioane române, Carpații!” și Imnul Liceului. Corul liceului a fost coordonat de profesor doctor Gheorghe Răzvan. Ulterior, pe parcursul activităților, corul liceului a intonat și alte melodii patriotice: „Român voi fi mereu”, „Transilvanie frumoasă”, „Țara mea-i un colț de rai”.

          Cuvântul de bun – venit a aparținut doamnei profesor Barna Daniela, amfitrionul întregii acțiuni, care a prezentat invitații și a punctat importanța momentului care a stat la baza acestei activități de amploare.

          Un moment care a dinamizat activitatea prin ineditul ei a fost reprezentat de un subiect care ne face mândri că suntem români, calificarea echipei naționale la Euro 2024. Elevii liceului și-au exprimat impresii legate de acest eveniment de maximă actualitate. A urmat o lecție interactivă de istorie, intitulată „Pledoarie împotriva degradării valorilor naționale”, la care au participat atât elevii liceului, cât și invitații, activitate care s-a transformat într-un dialog instructiv și incitant despre necesitatea păstrării specificului național într-o Europă unită, într-o societate globalizantă. Printre subiectele supuse discuției au fost: De ce sărbătorim Ziua Națională la 1 Decembrie? Armata română este parte integrantă a poporului român? Ce idei pentru desăvârșirea sistemului economic național au fost puse în practică ca efect al realizării Marii uniri? Ardelenii, muntenii, moldovenii, diferitele etnii au format un corp comun pentru realizarea Marii Uniri? Biserica creștină a avut un rol la evenimentele de la 1 decembrie? Aceste discuții au fost întrerupte de recitaluri de poezie.

          În cuvântul său, doamna director, profesor Rodica Vasilescu le-a transmis celor prezenți urarea călduroasă: La mulți ani, români! În mesajul său către cei mai tineri dintre români, elevii, doamna director le-a împărtășit convingerea că există o mândrie de a fi român care trebuie purtată indiferent de cât de îndepărtate vor fi colțurile lumii în care vor ajunge aceștia. Identitatea națională trebuie păstrată în contextul globalizării.

bottom of page