top of page

Mândria de a fi român

Ziua Naţională a României la Liceul Tehnologic "Nicolae Titulescu" Medgidia

             1 decembrie este Ziua Naţională a României şi are o însemnătate specială în societatea noastră. Această zi marchează un eveniment istoric foarte important: unirea Transilvaniei cu Regatul României, în anul 1918. În această zi, românii de pretutindeni sărbătoresc pe stradă, la paradele militare ori acasă, alături de cei dragi. Am sărbătorit și noi, la Liceul Tehnologic ”Nicolae Titulescu”, în Amfiteatrul care poartă numele patronului nostru spiritual. Evenimentul a luat forma unui spectacol cultural – artistic și a reprezentat un prilej pentru exprimarea mândriei de a fi parte a unei culturi milenare.

          Cadrele didactice direct implicate în activități au fost doamna profesor Daniela Barna, doamna profesor Mariana Olteanu și domnul profesor doctor Pompiliu Golea, care au ținut discursuri oferind o viziune afectivă, una științifică, respectiv una economică asupra evenimentului.

          Corul liceului, coordonat de domnul profesor doctor Răzvan Gheorghe a interpretat melodii care au celebrat gloria celor care s-au sacrificat pentru un scop nobil, crearea României Mari. Programul artistic a fost completat de un recital de poezii, creații ale unor autori de seamă, Tudor Arghezi, Grigore Vieru, Adrian Păunescu, scrise cu mare emoție și recitate cu o emoție la fel de puternică de elevii liceului.

          Invitat special a fost Ansamblul ”Silișteanca”, avându-l coordonator pe domnul profesor Dumitru Ene, care ne-a făcut să conștientizăm încă o dată frumusețea și valoarea tradițiilor populare ale românilor.

          În cuvântul său, doamna director, profesor Rodica Vasilescu le-a transmis celor prezenți urarea călduroasă: La mulți ani, români! În mesajul său către cei mai tineri dintre români, elevii, doamna director le-a împărtășit convingerea că există o mândrie de a fi român care trebuie purtată indiferent de cât de îndepărtate vor fi colțurile lumii în care vor ajunge aceștia. Identitatea națională trebuie păstrată în contextul globalizării.

bottom of page