top of page

Întoarcere la Eminescu

 

            15 Ianuarie este ziua în care îl serbăm pe cel mai mare poet al românilor, Mihai Eminescu. În semn de recunoștință pentru importanța lui uriașă în evoluția poeziei române, ziua lui aniversară a devenit Ziua Culturii Române.

            Această zi importantă pentru literatura și cultura română a fost aniversată și la Liceul Tehnologic ”Nicolae Titulescu” din Medgidia, în Amfiteatrul instituției, prin activitatea intitulată ”Întoarcere la Eminescu”, coordonată de profesor Daniela Barna.

            Activitatea a început cu o prezentare a etapelor creației eminesciene, realizată de profesorul coordonator al activității, Daniela Barna. Aceasta a lecturat texte specifice diferitelor perioade, cea de tinerețe, maturitatea și ultima perioadă, marcată de boală, ilustrându-le prin celelebrele fotografii ale poetului care surprind evoluția lui, procesul unei maturizări bruște, asociate cu profunzimea gândirii, care a stat sub semnul geniului.

            Cea mai mare parte a activității a fost concepută sub forma unui recital de poezie, la care au participat elevi ai claselor de liceu și de profesională. Aceștia au recitat câte două texte din creația eminesciană, unul la alegere și unul impus. Marele premiu a revenit Artisiei – Tabita Radu, elevă în clasa a XII-a A, care a reușit să surprindă emoția și sensibilitatea poeziei eminesciene și să o transmită întregului auditoriu.  Premiul pentru originalitate a fost obținut de Vasile – Robert Dumitru de la clasa a XI-a A profesională. Premiile, constând în calculatoare și mingi de fotbal, obținute în urma unei donații generoase, au fost decernate de directorul liceului, profesor Rodica Vasilescu. Aceasta i-a felicitat pe toți participanții la concurs și a profitat de prilej pentru a evidenția importanța acestei zile care ne îndeamnă să ne rupem de preocupările existenței care stă sub semnul unei agitații permanente și să  ne gândim mai mult la poezie, implicit la nevoile spirituale.

            Activitatea a fost onorată de prezența lui Raul – Răzvan Ivan, dublu licențiat în Teologie Ortodoxă și Istorie, membru în două comisii ale Academiei Române, autor a numeroase lucrări care ilustrează preocupări pentru cultură, cercetare, istorie, educație. Acesta a prezentat itinerariul lui Eminescu la Constanța, un oraș atât de iubit de poet, având deschiere la mare. Este cunoscută importanța mării, cu toate semnificațiile ei profunde, în biografia și în poezia eminesciană.

            Domnul profesor doctor Pompiliu Golea a prezentat preocupările poetului pentru economie și politică, aceste preocupări fiind prezentate în publicistică.

            Amfitrionul întregii activități a fost profesorul de limba și literatura română Daniela Barna, care cu sensibilitate, emoție și competență a prezentat toate momentele care au făcut din această zi una cu adevărat specială.

bottom of page