top of page

Mica Unire, prilej de mare sărbătoare

 

          Unirea Principatelor Române sau Mica Unire s-a realizat în data de 24 ianuarie 1859. În acest an se împliesc 164 de ani de la acest eveniment istoric ce a contribuit la realizarea unui vis al românilor, acela de a aparține unui singur neam, de a forma o singură nație, cea română.

          Mica Unire a fost aniversată, în avans, vineri, 20 ianuarie 2023, la Liceul Tehnologic ”Nicolae Titulescu” din Medgidia, în Centrul de Documentare și Informare Alpha și Omega. Coordonatorii activității au fost profesorii Mariana Olteanu, Daniela Barna, Marinela Țapu și Pompiliu Golea. Invitat a fost directorul unității, doamna profesor Rodica Vasilescu. Au participat elevi ai claselor de liceu și de profesională.

          Însemnătatea zilei a fost prezentată de profesorul de istorie, doamna Mariana Olteanu. Domnul profesor doctor Pompiliu Golea a susținut o alocuțiune cu tema ”Reformele economice din timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza”. Elevii prezenți au recitat poezii care au ilustrat tematica activității: ”Unirea” de Virgil Carianopol, ”Mică Unire, să crești mare!”, de Maria Filipoiu, ”Hora lui Cuza Vodă” de Dimitrie Bolintineanu. Elevii au realizat afișe, postere, care au ilustrat semnificațiile momentului sărbătorit.

          Directorul liceului, doamna profesor Rodica Vasilescu a punctat importanța acestei zile pentru istoria poporului nostru, a evidențiat ideea că evenimentele istorice ne marchează tuturor destinul, de aceea ele trebuie apreciate.

          În semn de recunoștință pentru sacrificiul și eforturile unor oameni care au contribuit la binele nostru comun, elevii liceului, dar și preșcolarii de la grădinița arondată s-au organizat într-un flashmob în curtea interioară a instituției, unde au format o horă a unirii.

bottom of page