top of page

 

Nicolae Titulescu: un politician remarcabil și un liceu care îi poartă numele la Liceul Tehnologic "Nicolae Titulescu" Medgidia

         4 martie reprezintă o dată importantă în memoria afectivă și colectivă a elevilor și profesorilor de la Liceul Tehnologic „Nicolae Titulescu” din Medgidia. Este data de naștere a patronului nostru spiritual, cel care împrumută numele liceului și prin aceasta o parte din personalitatea sa puternică, marele diplomat Nicolae Titulescu.

                Am marcat această zi specială printr-o activitate desfășurată în Centrul de Documentare și Informare al liceului, Alpha și Omega, activitate intitulată „Nicolae Titulescu: un politician remarcabil și un liceu care îi poartă numele”. Au participat elevii claselor a IX-a.                           Coordonatorii activității au fost doamna profesor Olteanu Mariana, doamna profesor Daniela Barna, domnul profesor doctor Pompiliu Golea. Invitat a fost directorul instituției, doamna Rodica Vasilescu.

Activitatea a demarat cu intonarea Imnului Național, urmat de Imnul Liceului. Ulterior, doamna Mariana Olteanu, profesor de istorie a expus într-o prezentare ppt un punct de vedere istoric asupra activității marelui diplomat, material care a purtat titlul ”Viața și activitatea politică a lui Nicolae Titulescu”. Elevii au urmărit documentarul ”5 minute de istorie”, realizat și prezentat de istoricul Adrian Cioroianu și care îl are protagonist pe marele diplomat. Cei prezenți au audiat o înregistrare a vocii lui Nicolae Titulescu preluată de la Radio România Cultural, care conține un fragment dintr-un discurs rostit în fața Adunării Deputaților la 10 iunie 1921, în calitate de Ministru al Finanțelor. Domnul profesor doctor Pompiliu Golea a prezentat preocupările diplomatului pentru sfera economică în alocuțiunea intitulată ”Viziunea economică a lui Nicolae Titulescu”. Doamna profesor Daniela Barna a expus evoluția Liceului Tehnologic ”Nicolae Titulescu” în imagini. Eleva Daniela Bărbat de la clasa a IX-a A a recitat poezia ”Titulescu”, de Adrian Ilie. Intreaga activitate s-a desfășurat pe fondul unei expoziții de fotografie – document, care ilustrează viața publică și activitatea politică a diplomatului de talie europeană.

              În cuvântul său de încheiere, Doamna Director, Profesor Rodica Vasilescu a prezentat importanța personalității lui Nicolae Titulescu, cel care trebuie să reprezinte un model pentru fiecare dintre cei implicați în procesul instructiv – educativ al liceului, fie că sunt furnizori sau beneficiari ai educației. Noi toți, cei care formăm colectivul de elevi și profesori, trebuie să împrumutăm ceva din demnitatea, competența și eficiența marelui diplomat, al cărui nume este purtat cu mândrie de liceul nostru, Nicolae Titulescu.

bottom of page