top of page

                                           Mihai Eminescu în conștiința tinerilor în anul 2022


          Miercuri, 12 ianuarie, Centru de Documentare și Informare al Liceului Tehnologic ”Nicolae Titulescu” din Medgidia a găzduit activitatea închinată aniversării lui Mihai Eminescu. Coordonatorul activității a fost doamna profesor de limba și literatura română Daniela Barna, care a reunit elevi de la clasele de liceu, profesori de diferite specialități, invitați, cu scopul de a contura încă o dată, cu prilejul aniversării marelui poet, imaginea unui creator de excepție, un geniu.
  Invitați de onoare au fost domnul Cezar Pânzaru, președintele Asociației Pro Basarabia și Bucovina și domnul Mihail Șerpoianu, membru al aceleiași asociații. Domniile lor au susținut alocuțiuni în care au subliniat importanța creației eminesciene în context istoric.
          Domnul Profesor Doctor Pompiliu Golea a prezentat importanța contribuției lui Mihai Eminescu la dezvoltarea gândirii economice, în discursul cu tema ”Statul organic în gândirea lui Eminescu”. Domnul Profesor Doctor Marian Zidaru a evidențiat aspectele istorice din creația poetică eminesciană și a recitat Scrisoarea V. Doamna profesoară de științe economice Ravie Iuruc a ținut un discurs despre actualitatea gândirii economice în opinia poetului și jurnalistului Mihai Eminescu.
         Elevii liceului, Neamțu Raluca Mădălina din clasa a X-a A, Petru Azamfirei, Iuliana Aftanache, Alev Agiveli din clasa a XI-a A, Petronela Postolache din clasa a IX-a C au recitat poezii cunoscute, dar au adus în atenția auditoriului și poezii mai puțin cunoscute din creația eminesciană. De asemenea, au fost realizate de către elevi, desene și picturi inspirate din creația marelui poet romantic.
        Activitatea a fost un bun prilej pentru a evidenția personalitatea complexă a celui mai mare poet român, Mihai Eminescu, ”omul deplin al culturii românești”, așa cum l-a numit filosoful Constantin Noica. Dincolo de activitatea lui complexă, desfășurată în diverse domenii, Eminescu rămâne în primul rând un mare poet. Poezia lui, de o sensibilitate aparte și de o profunzime neegalată s-a auzit, spre încântarea auditoriului, elevi, profesori, invitați, într-un  cadru atât de potrivit, CDI-ul liceului.

bottom of page