top of page

Holocaustul – o tragedie a umanității,

activitate educativă la Liceul Tehnologic "Nicolae Titulescu" Medgidia

          Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului este un eveniment național ținut pe 9 octombrie în România, dedicat comemorării victimelor Holocaustului și, în special, rolului României în acest episod al istoriei. În această zi, diverse ceremonii au loc în toată țara, pentru a comemora evreii și romii care au murit în Holocaust. Data de 9 octombrie a fost aleasă deoarece în această zi, în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria. Bucovina revenise sub administrația României conduse de Ion Antonescu în luna iunie a aceluiași an. Prima Zi Națională de Comemorare a Holocaustului a fost ținută în 2004.

      Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului reprezintă un eveniment a cărui importanță a fost marcată la Liceul Tehnologic „Nicolae Titulescu” din Medgidia, în Centrul de Documentare și Informare Alpha și Omega, printr-o activitate ai cărei coordonatori au fost doamna prof. Barna Daniela, doamna prof. Mandea Marinela, doamna prof. Iuruc Ravie, domnul prof. dr. Golea Pompiliu. Invitată a fost doamna director, prof. Vasilescu Rodica. Au participat elevi de la clasele de liceu și de profesională.

          Activitatea, care a purtat numele „Holocaustul – o tragedie a umanității” a început cu intonarea Imnului Național și a imnului liceului. În introducere, doamna prof. Barna Daniela a susținut o alocuțiune numită „Despre libertate”, abordând conceptele de libertate și de pace ca drepturi esențiale ale omului. Aceste concepte au fost tratate așa cum sunt ele abordate în literatură, atât cea română cât și cea universală. De asemenea, doamna prf. Barna Daniela a prezentat cartea „Holocaustul în România” de Radu Ioanid.

          Doamna prof. Mandea Marinela a expus o prezentare ppt cu titlul „Holocaustul – o tragedie a umanității”, realizată împreună cu elevii claselor a IX-a de liceu și de profesională. De asemenea, a prezentat etimologia termenului „holocaust” și a expus motivele care stau la baza studierii disciplinei Istoria Holocaustului, la clasa a XI-a. Elevii au fost antrenați în momente interactive, lecturi expresive ale unor texte care stau mărturie a ororilor trecutului. Fiecare moment a fost urmat de impresii post-lectură.

          Doamna prof. Iuruc Ravie a prezentat importanța toleranței și a diversității într-o societate tot mai deschisă către acceptarea alterității. Domnul prof. dr. Golea Pompiliu a încântat audiența cu o intervenție competentă cu tema „Holocaustul și consecințele actuale ale evoluțiilor din Orientul Mijlociu”.

          În cuvântul său de încheiere, doamna director Vasilescu Rodica a punctat ideea necesității cunoașterii evenimentelor istorice, plecând de la premisa că trecutul, cu faptele lui abominabile, trebuie cunoscut, ca să nu fie repetat.

bottom of page