top of page

”Hai să dăm mână cu mână: Mica Unire”

- la Liceul Tehnologic "Nicolae Titulescu" Medgidia

          Data de 24 ianuarie a rămas în istorie drept ziua în care s-a înfăptuit Mica Unire sau Unirea Principatelor Române, în timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza. A fost primul pas important în formarea teritoriului României de azi, următorul eveniment având loc la 1 decembrie 1918, când a fost înfăptuită Marea Unire.

Unirea Principatelor Române a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea prin unirea statelor Moldova și Țara Românească sub numele Principatele Unite ale Moldovei și Țării Românești. Procesul unirii, bazat pe puternica apropiere culturală și economică între cele două țări, a cunoscut o etapă decisivă, care s-a dovedit a fi ireversibilă, prin alegerea colonelului moldovean Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor principate, la 5 ianuarie 1859 în Moldova și la 24 ianuarie 1859 în Țara Românească.

          Acestă zi atât de importantă pentru istoria țării, a fost aniversată printr-o activitate coordonată de doamnele educatoare de la GPN nr. 12, structura liceului nostru: Eremia Liliana, Gheorghe Alexandra, Ioniță Petria, Safta Lucica, Toma Adriana. Invitați au fost elevii de la la Liceul Tehnologic „Nicolae Titulescu” din Medgidia, coordonați de doamnele profesoare: Nazare Violeta, Seimeneanu Camelia, Sava Jenica și Enache Nicoleta. Elevii și preșcolarii au dat „mână cu mână”, adică s-au înfrățit pentru realizarea unor materiale pe suporturi mai puțin convenționale. Aceaste materiale: figurine, păpuși, obiecte artizanale ilustrează specificul zilei. Sunt produse ce reproduc artistic secvențe ale spiritualității românești.

          Orice zi este potrivită să ne amintim că suntem români. Această zi cu o încărcătură emoțională puternică e cu atât mai potrivită!

bottom of page