Dragobetele, o tradiție ce merită aniversată
24 februarie este o dată memorabilă în calendarul manifestărilor folclorice: Dragobetele, simbolul iubirii. Celebrat, poate nu întâmplător, în preajma unei alte sărbători, cu rezonanțe internaționale, Valentines Day, care și aceea simbolizează iubirea, Dragobetele autohton impresionează prin semnificațiile sale profunde, legate de iubire, dar și de uniune, de perpetuare a speciilor, la nivelul tuturor regnurilor.
Centrul de Documentare și Informare ”Alpha & Omega”, al Liceului Tehnologic ”Nicolae Titulescu” din Medgidia a găzduit activitatea cu titulul O iubire autentică: Dragobetele, organizată de doamna profesor Barna Daniela, cu sprijinul doamnei profesor Sava Jenica. Au participat elevi din clasele a IX-a C, a X-a C și a XI-a A. Invitat a fost doamna director, Vasilescu Rodica.
Activitatea a fost deschisă de eleva Alev Agiveli, cu Tradiții de Dragobete, o prezentare a specificului acestei sărbători cu rădăcini adânci în folclorul românesc. Activitatea a continuat cu un recital de poezie al elevilor Badea Loredana, Mihalache Claudia, Ion Larisa, Azamfirei Petru. Au fost recitate poezii, Rea de plată, Dragoste învrăjbită de G. Coșbuc, fragmente din Sburătorul de I. H. Rădulescu, toate ilustrând tematica în discuție. Elevele David Diana și Hanganu Denisa au prezentat colegilor costumele populare pe care le-au purtat. Fetele care au luat parte la activitate, au fost împodobite cu salbe confecționate din materiale textile, în cadrul activităților practice. Elevii au făcut o vizită on-line la Muzeul de Artă Populară din Constanța, prilej cu care au vizionat obiecte tradiționale.
Coordonatorul activității, doamna profesor Barna Daniela a prezentat specificul acestei sărbători, amintind că Dragobete este fiul Dochiei. Deloc întâmplător, el este aniversat la începutul primăverii, care simbolizează nașterea naturii, prezența lui este legată de ideea de uniune în întreaga lume vie.
Această sărbătoare se încadrează în rândul activităților care au ca scop păstrarea tradițiilor, ca element identitar.