top of page

Ziua Pământului

la Liceul Tehnologic "Nicolae Titulescu" Medgidia

          În fiecare an, în data de 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului, ziua când, în 1970, s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător. Această mișcare a luat naștere în SUA, într-o perioadă când au avut loc mai multe evenimente deosebite, printre care înăbușirea prin folosirea armelor de foc a revoltei unor studenți împotriva războiului din Cambodgia.

          Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl arată față de mediu. Ziua Pământului a fost celebrată în primul an de circa 20 milioane de cetățeni americani, în marea lor majoritate tineri și foarte tineri.

          În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.

În 2017, de Ziua Planetei Pământ, NASA a lansat un site unde oamenii pot „adopta” părți ale planetei.

          Ziua Pământului a fost aniversată luni, 22 aprilie 2024 la Liceul Tehnologic „Nicolae Titulescu” din Medgidia, în Centrul de Documentare și Informare ”Alpha & Omega”. Coordonatorii activități au fost doamna profesor Claudia Ivan și doamna profesor Jenica Sava. Au participat elevii de la clasele de liceu și de profesională.

          Doamna profesor, Jenica Sava a expus un material ppt, realizat împreună cu elevii de la clasa a XI-a C profesională, despre importanța protejării celei care ne este tuturor casă, Terra. Doamna profesor Claudia Ivan a susținut un discurs în care a prezentat elevilor informații inedite despre planeta pe care o locuim; de asemenea, a insistat pe conștientizarea eforturilor care se depun, și care trebuie susținute de noi toți, pentru a proteja planeta.

          Elevii au vizionat filmulețe despre subiectul în discuție, au realizat materiale, afișe, desene, au compus poezii, toate acestea ilustrând viziunea lor asupra Terrei și a importanței acesteia pentru noi noți. Activitatea centrală a constat într-un joc de rol. Elevilor împățiți în patru grupe li s-a sprezentat comparativ populația umană din țările dezvoltate și din cele sărace. Pentru că toată populația se află într-un avion de mare capacitate, ei au elaborat o listă cu „condiții” create de „compania aviatică”. La clasa I sunt țările dezvoltate, la clasa a II-a sunt cele sărace. Condițiile sunt legate de resursele naturale accesibile, managementul deșeurilor, poluare și diversitate. La finalul activității, leaderul fiecărui grup a prezentat posterul realizat.

          Pământul furnizează omului toate resursele de care acesta are nevoie, dar aceste resurse trebuie valorificate responsabil. Protejând pământul, ne protejăm pe noi!

          Folosind lucruri simple, protejăm planeta! Folosește becuri economice! Oprește apa când te speli pe dinți! O zi pe săptămână fără carne! Folosește bicicleta! Reciclează hârtia, sticla, plasticul! Cumpără mâncare produsă local! Reutilizează lucrurile bune, în loc să le arunci!

bottom of page