Dobroge, pământ străbun
Data de 14 noiembrie are o însemnătate deosebită în istoria națională, marcând reintrarea în mod oficial a Dobrogei în componența Statului Român, în anul 1878. Așadar, ziua de 14 noiembrie devine actul de naștere al Dobrogei moderne, motiv pentru care la această dată este aniversat pământul aflat între Dunăre și Marea Neagră.
Dobrogea a fost aniversată și la Liceul Tehnologic „Nicolae Titulescu” din Medgidia, în Centrul de Documentare și Informare „Alpha și Omega”, printr-o activitate festivă coordonată de doamna profesoară Belu Mădălina Bianca, care a beneficiat de susținerea doamnelor profesoare Barna Daniela și Iuruc Ravie. Invitat special a fost directorul liceului, doamna profesor Rodica Vasilescu. La activitate au fost antrenați elevi de la clasele de liceu și de profesională.
În deschiderea activității, a fost intonat Imnul Național, urmat de Imnul Liceului, acesta din urmă a fost interpretat de corul de fete al liceului, coordonat de domnul profesor Gheorghe Răzvan. Același cor a interpretat Imnul Dobrogei.
Doamna profesoară Daniela Barna a prezentat un portret al Dobrogei, marcând punctele forte ale acesteia, atât la nivel geografic, cât și cultural și chiar spiritual. De asemenea, domnia sa a lecturat Proclamația lui Carol I către dobrogeni, din momentul alipirii Dobrogei la patria – mamă, cât și Proclamația lui Carol I către Armata Română, ambele ilustrând interesul regelui pentru acest pământ străbun.
În calitate de profesor de istorie, doamna Belu Mădălina Bianca a prezentat o perspectivă competentă, științifică, asupra evenimentului, în prezentarea ppt „Scurtă istorie a Dobrogei”, realizată în colaborare cu elevii clasei a XI-a, care a conținut imagini istorice inedite.
Antrenați de doamna profesoară Iuruc Ravie, elevii și-au etalat calitățile artistice dar și cultura generală în reprezentații, momente interpretative care au adus un omagiu zonei în care locuim și pe care astăzi în mod special o cinstim, Dobrogea. Doamna profesoară a expus o prezentare ppt intitulată „Etnia turcă și tătară din Dobrogea”. Multiculturalitatea specifică spațiului dobrogean a fost ilustrată de un dialog în limba turcă între elevii clasei a XI-a A, Alibec Suhan și Nițescu Mădălina.
Activitatea a fost dinamizată printr-un interviu luat de profesorul coordonator, doamna Daniela Barna, celor prezenți, elevilor în special, în care aceștia și-au exprimat impresiile despre semnificațiile acestei zile.
Activitățile au beneficiat de un cadru special, o expoziție de obiecte tradiționale, specifice Dobrogei, inclusiv costume populare manufacturate, de a cărei organizare s-a ocupat doamna profesoară Sava Jenica.
Cuvântul final a aparținut directorului liceului, doamna profesor Rodica Vasilescu. În scurtul său discurs, aceasta și-a exprimat emoția în legătură cu sentimentul apartenenței la un tărâm străvechi, ce poartă în el spiritul unei civilizații milenare. De asemenea, le-a transmis elevilor obligația pe care o avem noi toți, locuitorii Dobrogei, de a onora memoria celor care ne-au făcut mândri că aparținem acestui teritoriu încărcat de emoție și spiritualitate.