top of page

                             Colinde, colinde, e vremea colindelor...
  
   
 
 
 Joi, 19 decembrie, amfiteatrul Liceului Tehnologic „Nicolae Titulescu” din Medgidia a găzduit un spectacol dedicat sărbătorii celei mai solare din an, deși, paradoxal, este aniversată la începutul iernii, Crăciunul. Dacă Paștele, prin care se comemorează crucificarea lui Iisus, este o sărbătoare a introspecției, a meditației asupra sensului vieții și al morții, Crăciunul, care aniversează nașterea lui Iisus, este o sărbătoare a bucuriei. Bucuria, triumful vieții devin izvoare  de generozitare. În această perioadă suntem mai optimiști, mai buni, mai atenți la nevoile semenilor noștri.
         Spectacolul care a celebrat Nașterea Mântuitorului a fost coordonat de doamna profesoară Daniela Barna și de doamna profesoară Marinela Țapu. Elevii de la clasele de liceu și de profesională au fost implicați în reprezentațiile artistice. Corul liceului, coordonat de domnul profesor preot Răzvan Gheorghe și de doamna profesoară Sava Jenica a performat colinde tradiționale, dar și interpretări moderne ale acestora, în care este lăudată Nașterea Mântuitorului. De asemenea, au fost recitate poezii ale unor autori cunoscuți, Mihai Eminescu, George Coșbuc, Adrian Păunescu, care ilustrează semnificațiile sărbătorii Crăciunului. Și pentru că în tradiția Crăciunului, elementul religios se îmbină cu cel păgân, au fost performate dansul caprei și dansul ursului. Ambele sunt dansuri ritualice, magice. Ambele animale, și ursul și capra, mor, dar ele sunt înviate, ceea ce trimite la ciclicitatea viață – moarte, la succesiunea anotimpurilor, la relația dintre un sfârșit (”moartea” unui an) și un început (Anul Nou). Capra este simbolul fertilității. Întregul spectacol stă sub semnul unui sincretism, conturat prin coroborarea versurilor, a muzicii, a gesticii, a mișcărilor repetitive și are funcție  apotropaică, de alungare a duhurilor rele.
            În cuvântul său de încheiere, doamna director, profesor Rodica Vasilescu a urat auditoriului clasicul „Sărbători luminate!”. Domnia sa a evidențiat faptul că sărbătoarea în preajma căreia ne aflăm, Crăciunul, este asociată în mintea noastră cu darurile, atât cele primite cât și cele oferite, cu bucuria, plăcerera, inclusiv cea culinară. Îndemnul directorului instituției este acela de a nu uita de semnificațiile profunde ale acestei sărbători, datorită căreia noi toți suntem mântuiți prin Nașterea Fiului Lui Dumnezeu, prilej de meditație, de introspecție, dar și de manifestare a recunoștinței în toate formele ei.
           Activitatea desfășurată în amfiteatrul liceului a fost urmată de concursul de amenajare a claselor în spiritul sărbătorilor de iarnă, devenit deja tradiție la nivelul școlii, și intitulat chiar ”Spiritul Crăciunului în clasa mea”. Au fost desemnați căștigători și răsplătiți pe măsură, cu daruri specifice, elevii cei mai inventivi în amenajarea claselor, deși câștigători reali sunt toți elevii liceului, care se bucură de o atmosferă de poveste.

Vision

This is a Paragraph. Click on "Edit Text" or double click on the text box to start editing the content and make sure to add any relevant details or information that you want to share with your visitors.

bottom of page