top of page

Ziua Internațională a Francofoniei

la Liceul Tehnologic "Nicolae Titulescu" Medgidia

          Ziua Internațională a Francofoniei este sărbătorită anual pe data de 20 martie. Anual, la 20 martie, 75 de țări membre ale Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) celebrează această zi prin diverse manifestări culturale, evenimentul apărând în anul 1998. În martie, în preajma acestei sărbători, Organizația Internațională a Francofoniei organizează „Săptămâna limbii franceze și a francofoniei”.

          Miercuri, 20 martie 2024, Ziua Internațională a Francofoniei a fost aniversată și la Liceul Tehnologic „Nicolae Titulescu” din Medgidia. Activitatea s-a desfășurat în CDI, coordonatori au fost profesorii de limba franceză, doamna Nicoleta Enache și domnișoara Feiza Giumadin. Au participat elevi de la clasele a X-a A liceu, a XI-a A liceu, a IX-a C profesională și a XI-a C profesională.

          Cu această ocazie, doamna profesoară Nicoleta Enache a susținut o prezentare ppt, realizată împreună cu elevii clasei la care este și dirigintă, prin aceasta a expus principiile francofoniei. Ulterior, au fost prezentate afișe cu simboluri francofone. De asemenea, au fost evidențiate personalități francofone, precum și elemente din gastronomia franceză, elemente specifice acestei zone culturale din diverse alte domenii: sport, muzică, film, literatură, modă. Un moment deosebit a fot reprezentat de recitarea poeziei „De ce nu – mi vii” a poetului Mihai Eminescu, atât în limba română, cât și în cea franceză. Activitatea s-a încheiat cu intonarea imnului Franței, La Marseillaise.

          Această activitate a fost un pretext pentru elevi de a se familiariza cu informații, cunoștințe dintr-o cultură milenară, cea franceză. Cu acest prilej au fost evidențiate personalități care pot constitui un model pentru orice tânăr.

bottom of page