top of page

 

                                                     “Porni Luceafărul...”

 

            15 ianuarie este ziua când îl aniversăm pe Mihai Eminescu. Şi pentru că acesta este considerat cel mai mare poet român şi una dintre cele mai proeminente figuri ale culturii române, ziua lui, data de 15 ianuarie, a devenit Ziua Culturii Române.

            Liceul nostru a marcat acest moment deosebit prin activităţi specifice. În Centrul de Documentare şi Informare “Alfa şi Omega” s-a desfăşurat activitatea “Porni Luceafărul...”. Activitatea a fost coordonată de doamna prof. Călin Mihaela, care a prezentat elevilor participanţi date biografice inedite despre poet. De asemenea, a subliniat importanţa acestuia pentru poezia română modernă, pe care a influenţat-o puternic, aşa cum a anticipat, de altfel, criticul Titu Maiorescu, în anul morţii poetului.

            Invitat special a fost domnul profesor doctor Pompiliu Golea, care a prezentat viziunea economică a ziaristului Mihai Eminescu. S-a insistat pe dublul statut al lui Eminescu, un poet abstras din contingent, care a ilustrat condiţia romanticului însingurat, dar şi, atunci când situaţia o cerea, ziaristul implicat în problemele politice şi economice.

            Elevii au citit poezii, care au subliniat frumuseţea limbajului eminescian. De asemenea au realizat materiale, desene, picturi, inspirate din creaţia poetului.   

bottom of page