top of page

                                                                             ZIUA ÎN CARE DOBROGENII AU DEVENIT ROMÂNI


        Pentru dobrogeni, data de 14 noiembrie este una deosebită, fiind ziua în care, în anul 1878, Dobrogea a reintrat oficial în componența statului român modern. În urmă cu peste un veac, la 14 noiembrie 1878, o divizie română a trecut Dunărea în Dobrogea, prilej cu care însuși domnitorul Carol I a adresat ostașilor o memorabilă Proclamație – document istoric de mare ținută: ”Dobrogea,  vechea posesiune a lui Mircea cel Bătrân, face parte din România. Voi de acum atârnaţi de un Stat unde nu voinţa arbitrară, ci numai legea dezbătută şi încuviinţată de naţiune hotărăşte şi ocârmuieşte.”
        În amfiteatrul Liceului Tehnologic ”Nicolae Titulescu”, elevii tututor claselor, alături de profesorii diriginți și sub coordonarea prof. Barna Daniela, a prof. dr. Dascălu Vicențiu și a prof. dr. Golea Pompiliu au organizat activitatea ce a marcat în conștiința și sufletele tuturor celor prezenți ziua în care locuitorii tărâmului românesc dintre Dunăre și mare au devenit în cele din urmă și așa cum se cuvenea, parte a neamului nostru. A fost intonat imnul României, precum și imnul Dobrogei, au fost ținute discursuri, prezentate referate pe tema alipirii Dobrogei la întregul pământ românesc. Dansurile populare dobrogene, prezentarea portului popular, precum și recitarea de versuri au completat pe deplin atmosfera înărcată de emoție a acestui moment. 
        În an centenar, marcarea tuturor momentelor istorice trăite de poporul nostru de-a lungul veacurilor beneficiază de o preocupare deosebită din partea tuturor dascălilor liceului nostru. 

bottom of page